InstitutPersonen
Monika Schreiner

Prof. Dr. Monika Schreiner

Prof. Dr. Monika Schreiner
Adresse
Theodor-Echtermeyer-Weg 1
14979 Großbeeren
Prof. Dr. Monika Schreiner
Adresse
Theodor-Echtermeyer-Weg 1
14979 Großbeeren

FUNKTIONEN

  • Honorar-Professorin Abteilung Systemmodellierung Gemüsebau
  • Leiterin Programmbereich Pflanzenqualität & Ernährungssicherheit
  • Koordinatorin BMBF-Konsortium food4future I Koordinatorin Koordinierungsstelle der BMBF-Initiative Agrarsysteme der Zukunft
  • Vorsitz Co-Chair der EPSO Arbeitsgruppe „Nutritional Security“

FORSCHUNG

  • Forschungsprojekte

    Food4future – Nahrung der Zukunft
    LEITUNG:            Prof. Dr. Monika Schreiner
    JAHR:                    2018 - 2024
    FÖRDERUNG:    Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF)
    LAUFZEIT:           - derzeit
    food4future.de
    twitter: @food4future1

    Koordinierungsstelle Agrarsysteme der Zukunft
    LEITUNG:            Prof. Dr. Monika Schreiner
    JAHR:                    2018 - 2024
    FÖRDERUNG:    Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF)
    LAUFZEIT:           - derzeit
    agrarsysteme-der-zukunft.de

    Kompetenzcluster Ernährungsforschung: NutriAct – Ernährungsintervention für gesundes Altern
    LEITUNG:            Prof. Dr. Tilman Grune
    JAHR:                    2018 - 2021
    FÖRDERUNG:    Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF)
    LAUFZEIT:           - derzeit
    nutriact.de

    SEcondaRy UV - Erhöhte Bildung sekundärer Pflanzenmetabolite durch Bestrahlung mit UVB LEDs zur Erzeugung natürlicher Functional Foods
    LEITUNG:            Prof. Dr. Monika Schreiner
    JAHR:                    2016 - 2021
    FÖRDERUNG:    Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF)
    LAUFZEIT:           - derzeit
    Internetseite  Projekt „SEcondaRy UV

  • Publikationen 2019/2020 - Rezensierte Zeitschriften
    • Frede, K.; Schreiner, M.; Baldermann, S. 2019. Light quality-induced changes of carotenoid composition in pak choi Brassica rapa ssp. chinensis. Journal of Photochemistry & Photobiology, B: Biology 193, 18-30. DOI: 10.1016/j.jphotobiol.2019.02.001).
    • Groenbaek, M.; Tybirk, E.; Neugart, S.; Kraemer Sundekilde; U.; Schreiner, M.; Lakkenborg Kristensen, H. 2019.  Flavonoid glycosides and hydroxycinnamic acid derivatives in baby leaf rapeseed from white and yellow flowering cultivars with repeated harvest in a 2-years field study. Front. Plant Sci., doi.org/10.3389/fpls.2019.00355.
    • Tran, H.; Schlotz, N.; Schreiner, M.; Lamy, E. 2019. Short-term dietary intervention with cooked but not raw Brassica leafy vegetables increases telomerase activity in CD8+ lymphocytes in a randomized human trial. Nutrients 11, 786, doi:10.3390/nu11040786.
    • Schröter, D.; Neugart, S.; Schreiner, M.; Grune, T.; Rohn, S.; Ott, Ch. 2019. Amaranth’s 2-Caffeoylisocitric acid—an anti-inflammatory caffeic acid derivative that impairs NF-κB signaling in LPS-challenged RAW 264.7 macrophages. Nutrients 11(3), 571; doi.org/10.3390/nu11030571.
    • Dreher, D.; Baldermann, S.; Schreiner, M.; Hause, B. 2019. An arbuscular mycorrhizal fungus and a root pathogen induce different volatiles emitted by Medicago truncatula roots. Journal of Advanced Research. doi.org/10.1016/j.jare.2019.03.002.
    • Wiesner-Reinhold, M.; Barknowitz, G.; Florian, S.; Mewis, I.; Schumacher, F.; Schreiner, M.; Glatt, H.R. 2019. 1-Methoxy-3-indolylmethyl DNA adducts in six tissues, and blood protein adducts, in mice under pak choi diet: time course and persistence. Archives of Toxicology doi.org/10.1007/s00204-019-02452-3.
    • Hanschen, F.S.; Baldermann, S.; Brobrowski, A.; Maikath, A.; Wiesner-Reinhold, M.; Rohn; S.; Schreiner, M. 2019. Identification Of N-Acetyl-S-(3-Cyano-2-(Methylsulfanyl)Propyl-Cysteine as a Major Human Urine Metabolite from the Epithionitrile 1-Cyano-2,3-Epithiopropane, the Main Glucosinolate Hydrolysis Product from Cabbage. Nutrients 11, 908, doi: 10.3399/nu11040908.
    • Klopsch, R., Baldermann, S., Hanschen, F.S., Voss, A, Rohn, S, Schreiner, M, Neugart, S. Brassica-enriched wheat bread: Unraveling the impact of ontogeny and breadmaking on bioactive secondary plant metabolites of pak choi and kale. Food Chemistry, 295, 412-422. DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.05.113
    • Shi, J.; Xie, D.;  Qi, D.; Peng, Q.; Chen, Z.; Schreiner, M.; Lin, Z.;  Baldermann, S. 2019. Methyl jasmonate-induced changes of flavor profiles during the processing of green, oolong, and black tea. Frontiers of Plant Science. doi.org/10.3389/fpls.2019.00781.
    • Chen, X.; Hanschen, F.; Neugart, S.; Schreiner, M.; Vargas, S.; Gutschmann, B.; Baldermann, S. 2019. Boiling and steaming induced changes in secondary metabolites in three different cultivars of pak choi (Brassica rapa subsp. chinensis). Journal of Food Composition and Analysis 82, 103232, doi.org/10.1016/j.jfca.2019.06.004.
    • Klopsch, R., Baldermann, S., Voss, A, Rohn, S, Schreiner, M, Neugart, S. 2019. Narrow-banded UVB affects the stability of secondary plant metabolites in kale (Brassica oleracea var. sabellica) and pea (Pisum sativum) leaves being added to lentil flour fortified bread: A novel approach for producing Functional Foods. Foods 8, 427-Doi: 10.3390/foods8100427.
    • Neugart, S.; Hideg, E.; Czégény, G.; Schreiner, M.; Strid, A. 2019.Ultraviolet-B radiation exposure lowers the antioxidant capacity in the Arabidopsis thaliana pdx1.3-1 mutant and leads to glucosinolate biosynthesis alteration in both wild type and mutant. Photochemical & Photobiological Sciences. DOI: 10.1039/c9pp00342h.
    • Schlering, Ch.; Dietrich, H.; Frisch, M.; Schreiner, M.; Schweiggert, R.; Will, F.; Zinkernagel, J. 2019. Chemical composition of field grown radish (Raphanus sativus L. var. sativus) as influenced by season and moderately reduced water supply. Journal of Applied Botany and Food Quality 92, 343 - 354, DOI:10.5073/JABFQ.2019.092.046.
    • Wiesner-Reinhold, M.; Barknowitz, G.; Florian, S.; Mewis, I.; Schumacher, F.; Schreiner, M.; Glatt , H. 2019. 1-Methoxy-3- indolylmethyl DNA adducts in six tissues, and blood protein adducts, in  mice under pak choi diet: time course and persistence. Archives of Toxicology 93(6), 1515-1527. DOI: 10.1007/s00204-019-02452-3.
    • Weindl, I.; Ost, M..; Wiedmer, P.; Schreiner, M.; Neugart, S.; Klopsch, R.; Kühnhold, H.; Loas, W.; Henkel, I.; Schlüter, O.; Bußler, S.; Bellingrath-Kimura, S.; Ma, H.; Grune, T.; Rolinski, S.; Klaus, S. 2020. Sustainable food protein supply reconciling human and ecosystem health: A Leibniz Position. Global Food Security 25, 100367, doi.org/10.1016/j.gfs.2020.100367.
    • P.; Paul, Ch.; Schreiner, M.; Meyhöfer, R. 2020. Importance of antixenosis and antibiosis resistance to the Cabbage Whitefly (Aleyrodes proletella) in Brussels sprout cultivars. Insects 11, 56; doi:10.3390/insects11010056.
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